Sunday, November 25, 2012

Tidak Boleh Sambung Rangkaian WiFi Laptop Selepas Menggunakan Connectify

OLEH ABHISHEK BHATNAGAR PADA NOVEMBER 23, 2012
sumber: http://www.troublefixers.com/solved-cannot-connect-to-wifi-network-on-laptop-after-using-connectify-to-share-internet/

Connectify adalah benar-benar alat yang baik apabila anda mahu untuk berkongsi internet melalui wifi atau data kad disambungkan ke laptop, tetapi beberapa pembaca kami baru-baru ini menghadapi isu semasa menggunakan connectify apabila mereka cuba menyambung kepada rangkaian wifi selepas menutup connectify, ini berlaku dalam kedua-dua kes apabila mereka berkongsi internet wayarles atau kad data internet melalui wifi hotspot menggunakan connectify.

Kebanyakan pengguna mendapati hanya satu penyelesaian untuk masalah ini di mana mereka restart semula komputer riba mereka  untuk menyambung kepada rangkaian wifi pada mesin Windows mereka, ini pasti bukan penyelesaian terbaik kerana ia memerlukan anda menyimpan fail anda bekerja, kerana anda perlu menutup mesin untuk menetapkan ini. Masalah ini mungkin disebabkan oleh sebab connectify menggunakan penyesuai wifi untuk mewujudkan hotspot wayarles supaya anda boleh menyambung peranti wifi lain.

Disable dan Enable Rangkaian Wayarles dalam Network Setting

Ya, untuk menyelesaikan isu ini, anda hanya perlu disable dan kemudian enable rangkaian wifi dan pastikan juga bahawa connectify tidak berjalan di latar belakang, pastikan untuk keluar connectify dari  system tray.



Sebaik sahaja anda keluar connectify, menuju ke  Network and Sharing Center dengan klik kanan tetikus dan kemudian pilih ia.



Bawah  Network and Sharing Center, pada panel kiri, anda akan melihat pilihan untuk mengakses  network adaptor for wifi and LAN.



Sekarang disable network adaptor wifi



Sekarang enable network adaptor wifi


-----------------------------------------------------------------------------------
ciliboh: anda boleh dapatkan perisian Connectify di sini ------------>http://www.connectify.me/

selamat mencuba!

16 comments:

  1. Wifi rumah sndri xdpt detech.. Agak2 bgaimana nak buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf baru bls. Utk masalah wifi, mungkin masalah pd modem wifi dan alat pnerima wifi. Cuba padam dan hidupkn semula modem. Pada alat penerima (komputer), pastikan perisian berfungsi dengan baik. Mungkin tips ini dpt mmbntu anda.

      Delete
  2. laptop saya x dpt nk detect mne2 conection kt skeliling cmne tuh

    ReplyDelete
  3. laptop saya x dpt nk detect mne2 conection kt skeliling cmne tuh

    ReplyDelete
  4. Laptop saya boleh detect semua wireless, hotspot Dr hp lain pun boleh, tapi hotspot dari HP sendiri x naik2 Dr laptop saya.. Jenuh dah cari.. Please.. Apa masalah erk

    ReplyDelete
  5. Laptop saya boleh detect semua wireless, hotspot Dr hp lain pun boleh, tapi hotspot dari HP sendiri x naik2 Dr laptop saya.. Jenuh dah cari.. Please.. Apa masalah erk

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf baru bls. mungkin boleh lihat semula setting wi-fi hotspot hp cik.

      cuba tengok pada configure wifi hotspot.

      Delete
  6. Alhamdulillah awak.. Thanks atas ilmu ni.

    ReplyDelete
  7. Awak, jadi balik lah. Kali ni hilang terus yg wireless tu. Hmm

    ReplyDelete
  8. aslkm...ade no fon tk...snang skit nk brurusan dgn wassap...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. Sy nk tny, sy dh turn on hotspot drpd fon, tp laptop x dpt detect. Nk buat mcm mn ye?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum. Sy nk tny, sy dh turn on hotspot drpd fon, tp laptop x dpt detect. Nk buat mcm mn ye?

    ReplyDelete
  11. nk tnya napa xdpt detect wifi dkt rumah?da try bnyak kali tapi xdpt jugak

    ReplyDelete