Saturday, October 20, 2012

Potong Video Di YouTube Tanpa Menggunakan Perisian Penyuntingan Video

Sunting Video Di YouTube Tanpa Menggunakan Perisian Penyuntingan Video 

OLEH ROHIT PADA 20 OKTOBER 2012
sumber: http://www.troublefixers.com/trim-a-video-on-youtube/

YouTube adalah satu platform yang baik untuk berkongsi video di Internet dengan keluarga kawan-kawan anda, bahkan kepada orang ramai. Jika anda mempunyai video yang diambil dari telefon atau kamera anda, anda perlu menyunting video untuk menetapkan masa permulaan yang berlainan atau akhir masa video, tetapi anda tidak mempunyai apa-apa perisian atau alat untuk mengedit video tersebut pada telefon atau tablet atau komputer, dengan perkongsian kecil ini mungkin akan membantu serba sedikit pada masa akan datang. Sebelum saya mula menjelaskan apa-apa, jika anda tidak mempunyai akaun YouTube lagi, anda hanya mendaftar menggunakan akaun Google atau Gmail anda untuk YouTube dan mula berkongsi video anda dalam talian dengan memuat naik ke YouTube. Anda juga boleh memuat turun video anda sendiri yang dimuat naik pada bila-bila masa kemudian jika terhilang pada komputer atau telefon anda, kerana video ini disimpan pada akaun YouTube anda.


Bagaimana Untuk Potong Video Di YouTube Sebelum kita mulakan, saya mesti menjelaskan bahawa anda hanya boleh mengurangkan video yang anda telah dimuat naik dalam akaun YouTube anda dan tidak video oleh individu atau lain-lain saluran. Dan kita andaikan bahawa anda telah memuat naik video yang anda perlukan untuk mengurangkan. Sekarang sila ikuti langkah-langkah berikut untuk mengurangkan video.Langkah 1:

Selepas anda login, klik pada anak panah kecil di atas kanan dengan username anda di atasnya dan klik kepada " Video Manager ".

Langkah 2: 

Cari video dari "video Manager" yang anda ingin mengurangkan dan klik pada butang kecil edit di bawah thumbnail video pada skrin pengurus video.

Langkah 3:

Pada skrin Edit, klik pada tab Tambahan.

Langkah 4: 

Pada skrin Tambahan, anda akan melihat s butang kecil trim bawah video di sebelah kiri bahagian bawah, klik di atasnya.

Langkah 5: 

Di sini anda akan melihat dua slider kecil dari setiap sisi video apabila anda klik pada pilihan trim. Seret mereka ke kedudukan permulaan dan akhir yang diingini dan bahagian video yang ditonjolkan dalam biru akan menjadi video akhir. Apabila anda selesai memilih, klik pada butang Selesai untuk mengurangkan.

Langkah 6:

Selepas anda klik Selesai, anda akan melihat video dipotong, anda boleh menonton untuk mengkaji semula dan klik pada butang Simpan untuk menyimpan perubahan atau anda juga boleh kembali kepada video asal jika anda telah membuat kesilapan dalam pemangkasan dan anda boleh ikuti langkah-langkah di atas sekali lagi.
Harap tips ringkas ini berguna untuk anda, berkongsilah dengan kawan-kawan anda. Juga anda boleh membaca lebih beberapa tips di  YouTube tips by Trouble Fixers.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CILIBOH: maaf jarang update, tunggu tips n isu2 penting sahaja baru berkongsi dengan anda semua...

No comments:

Post a Comment