Sunday, April 10, 2011

Cara melupus al-Quran buruk

sumber: Harian Metro Online (Fikrah Dr. Salam) - http://www.hmetro.com.my/articles/Caralupusal-Quranburuk/Article/artikelMA

SAYA ingin meminta pandangan Dr mengenai cara terbaik membuang buku agama lama dan cebisan ayat al-Quran yang dicetak daripada komputer.

Adakah dengan cara membakar dan bagaimana pula dengan abunya?

RADZI,
Selangor


 

CARA terbaik adalah me­ngumpul bahan agama dan cebisan ayat al-Quran berkenaan dalam satu tempat untuk dibakar. Bagi memastikan pembakaran secara sempurna, bahan itu bolehlah dicarik menjadi helaian kecil dan barulah dibakar.

Abunya bolehlah diha­nyutkan ke sungai atau laut. Ia juga boleh ditanam di tempat yang tidak di langkah manusia.

Selain itu, ada juga usaha syarikat tertentu mengumpul bahan agama untuk
proses pelupusan seperti Pusat Pelupusan Ayat Al-Quran Percetakan Saufi di Batu 10 Cheras, Kajang.

Anda juga boleh menghubungi syarikat itu bagi tujuan pelupusan bahan agama berkenaan

Dr. Abdul Salam Muhammad Shukri,
UIAMciliboh@work: ini bukan bermaksud kita bole saja-saja nak bakar Al-Quran tau. Jagalah dan bacalah ia kerana ia adalah sebaik-baik penjaga kita di kubur nanti..
wallahu a'lam.


---- INFO PENCERAMAH ---
(Dr. Abdul Salam Muhammad Shukri jawab) Penolong Profesor Kulliyah Ilmu Kemanusian, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr.Abdul Salam Muhammad Shukri sedia membantu umat Islam yang berhadapan kemusykilan agama. Hantarkan masalah anda lengkap dengan nama, alamat penuh dan nombor telefon kepada Pengarang Rencana, Harian Metro, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpuratau e-mel kepada fikrah@hmetro.com.my


No comments:

Post a Comment