Tuesday, March 23, 2010

Dakwah

السلام عليكم . بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
الحمد لله رب العا لمين. الصلاة و السلام على رسو ل الله.اما بعد

Ada 1 KEWAJIBAN muslim yg masa ini ramai sekali dan selalunya dilupakan. Kewajiban ini ialah DAKWAH & MENYAMPAIKAN.

Dan perintah pertama Rasulullah Muhammad SAW ialah: Hal pertama yang kalian kena serukan ialah menyembah 1 ALLAH, tidak ada sekutu baginya.

Banyak sekali ayat Qu'ran yg berbicara soalan ini. Sy bagi contoh sikit sahaja:

Jika mereka tetap berpaling, Maka Sesungguhnya KEWAJIBAN YANG DIBEBANKAN ATASMU hanyalah menyampaikan dengan terang. QS. 16 AN-NAHL: 82

Dan taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasul-(Nya) dan berhati-hatilah. Jika kamu berpaling, Maka ketahuilah bahwa Sesungguhnya KEWAJIBAN Rasul Kami, hanyalah menyampaikan dengan terang. QS.5 Al-Maa’idah:92.

Dan taatlah kepada Allah & taatlah kepada Rasul-Nya,jika kamu berpaling Sesungguhnya KEWAJIBAN Rasul Kami hanya menyampaikan dengan terang. QS.64 TAGHAABUN:12.

..... dan tidak lain KEWAJIBAN Rasul itu melainkan menyampaikan dengan terang". (QS. 24 AN-NUUR: 54)

Dan KEWAJIBAN INI tidak cuma menyampaikan kepada orang muslim sahaja, tapi pada mereka yg belum islam pun kena wajib disampaikan.

Apa yg diwajibkan & diharamkan pada Nabi, tentu ramai diwajibkan & diharamkan pulak pada kita selaku ummatnya.

Dan kewajiban menyampaikan Islam tentu pada orang yg bukan Islam pun termasok pulak. Hal ini pun jelas sangat tertulis dalam Qur'an, kewajiban kita lah mengajak mereka yg bukan islam untok masok ke dalam Islam.

Rasulullah Muhammad SAW, saat mendakwahkan islam awal-awal sekali, dia tak berkata pada kafir mekkah: lakum diinukum waliyadiin!

Tapi Rasulullah Muhammad SAW mengajak para kafir mekkah untok masok ke dalam Islam. Jika islam tidak boleh disebarkan kepada bukan islam, maka Islam tak akan pernah menyebar ke seluroh dunia dan cuma berlaku bagi Ahlu Bait Keluarga Rasulullah Muhammad SAW sahaja.

Jika pedoman Rasulullah Muhammad SAW nomor 1 ialah "Lakum diinukum waliyadiin", maka ISLAM tak akan pernah sampai ke asia, dan kita semua pasti masih kafir entah menyembah apa, atau mungkin menjadi kafir christian kerana penjajah.

Rasulullah Muhammad SAW pun menyampaikan ISLAM & mengajak kerajaan-kerajaan kafir & Kerajaan-kerajaan besar untok masok Islam. Ini membuktikan jika dasar dakwah yg diguna oleh Rasulullah Muhammad SAW bukan laku diinukum waliyadiin, tapi dasar dakwah yg diguna ialah: KEWAJIBAN MENYAMPAIKAN & MAUKAH KAMU MASUK ISLAM?

Kemudian jika mereka mendebat kamu, Maka Katakanlah: "Aku menyerahkan diriku kepada Allah dan orang-orang yang mengikutiku". dan KATAKANLAH kepada orang-orang yang telah diberi Al kitab dan kepada orang-orang yang ummi: "APAKAH KAMU MASUK ISLAM?". jika mereka masuk Islam, Sesungguhnya mereka telah mendapat petunjuk, dan jika mereka berpaling, Maka KEWAJIBAN KAMU hanyalah menyampaikan. dan Allah Maha melihat akan hamba-hamba-Nya. QS. 3 ALI IMRAN:20

Dan janganlah kamu mengatakan: "(Tuhan itu) tiga", berhentilah! lebih baik bagimu. Sesungguhnya Allah Tuhan yang Maha Esa, Maha suci Allah dari mempunyai anak, segala yang di langit dan di bumi adalah kepunyaan-Nya. cukuplah Allah menjadi Pemelihara. QS. 4 An-nisaa’:171

Jika mereka tetap berpaling, Maka Sesungguhnya KEWAJIBAN YANG DIBEBANKAN ATASMU hanyalah menyampaikan dengan terang. QS. 16 AN-NAHL: 82

Dan jika mereka telah benar-benar berpaling & mengingkari BUKTI NYATA ISLAM TERBUKTI BENAR, maka barulah kita ucapkan: Lakum Diinukum Waliyadiin.... tapi untok pertama kali, kita kena menyampaikan apa itu Islam.
------------------------------------
Lazimnya, kita beragama cuma ikut orang tua sahaja. Kita tak fikir apa agama itu benar atau salah.

Jika kita lahir di timur dari keluarga islam, maka kita islam.
Jika kita lahir di barat dari keluarga christian, maka kita christian.
Jika kita lahir di Himalaya dari keluarga budha, maka kita jadi bhisksu.

19 keyakinan, meski yakin sangat dengan seyakin-yakinnya, maka tetap lah tak bermakna ada 19 Tuhan,tetap Tuhan cm 1 !

1 Tuhan bmakna 1 Agama yg sebenar,macam mana kita boleh tahu sebuah agama benar???

Jadi, dalam soalan ini kita TIDAK BICARA TENTANG KEYAKINAN, tapi kita paparkan BUKTI KEBENARAN.

Jika Islam Benar, apa buktinya?
Jika Christian Benar, apa buktinya?

Untok membuktikan sebuah agama benar, maka tak boleh ditengok dari kesalahan ummatnya, kerana ummat tetaplah manusia yg tak sempurna.

Jika di negeri muslim ramai orang miskin yg beragama islam, maka itu tak bererti islam buruk, kerana di philipin yg miskin sangat agamanya ialah katholik.

Jika di negeri muslim ramai pesalah/penjahat di lokap/penjara yg beragama islam, maka tak bererti islam buruk, kerana di brazil, venezuela, mexico, argentina yg menjadi pesalah/napi di lokap ialah beragama christian atau katholik.

Pembuktian sebuah agama benar pun tak boleh ditengok dari pendapat orang, kerana lain orang lain fikiran, & ada ramai pendapat orang dimuka bumi ini yg satu sama lain berbeza.

Pembuktian sebuah agama benar kena dilihat dari kitabnya, jika memang kitab itu dari Tuhan, maka TAK BOLEH ada kesalahan sesikit apapun.

Mari kita sama buktikan 2 hal sahaja:
1. Bukti nyata Qur'an ialah mukjizat terbesar & sepanjang masa
2. Bukti nyata alkitab christian ramai kesalahan soalan ajaran & ayatnya

Ramai dalam Qur'an disebut Taurot & Injil yg kena kita imani, tapi Taurot & Injil itu sudah tak suci lagi, maknanya, ayat yg betul itu ramai, tapi yg salah pun ramai sangat, jumlahnya menjumpai RIBUAN KESALAHAN.

Dan, ramai pulak ajaran dalam alkitab christian yg tak diketahui, disembunyikan, tak dilaksanakan, diingkari & bahkan diejek pulak oleh ummat christian sendiri.
-----------------------------------------------------------------------------
Mintalah ampun pada ALLAH, ALLAH Maha Pemaaf, dan hanya ALLAH sahaja yang boleh mengampuni dosa.

Qs.39 Zumar:53. Katakanlah: "Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Jika ada orang yg nak masok Islam, maka SEMUA dosa dia yang telah lalu PASTI diampuni ALLAH.

Qs.8 Anfaal:38. Katakanlah kepada orang-orang yang kafir itu: "Jika mereka berhenti (dari kekafirannya), niscaya Allah akan mengampuni mereka tentang dosa-dosa mereka yang sudah lalu; dan jika mereka kembali lagi sesungguhnya akan berlaku sunnah orang-orang dahulu ".

Dan... Siapakah yang ingin masuk Islam?

Qs.2 Baqarah:256. Tidak ada paksaan untuk agama (Islam); sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat. Karena itu barangsiapa yang ingkar kepada Thaghut dan beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada buhul tali yang amat kuat yang tidak akan putus. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Sesungguhnya, masih banyak BUKTI ayat soalan ini, tapi untok BUKTI diatas cukuplah untok orang berfikir. Dan dalam berfikir pun kena guna AKAL, ramai paderi cakap jika iman itu percaya dahulu, tapi Nabi Isa pun menyuruh agar gunakan AKAL dalam menyembah ALLAH.

Markus 12:30 Kasihilah Tuhan, Allahmu, dengan segenap HATIMU dan dengan segenap JIWAMU dan dengan segenap AKAL budimu dan dengan segenap kekuatanmu.

Jadi, ada baiknya lelaki dari ummat christian berhenti menyembah Jesus & Roh Kudus, dan tukar menyembah ALLAH sahaja.

Dan berbahagialah kita sebagai muslim kerana kita lah yg mengamalkan menyembah 1 ALLAH, Qur'an telah memurnikan ajaran-ajaran yg telah hilang & tak dilaksanakan oleh ummat terdahulu yang ingkar pada kitabnya sendiri.

Kena di ingat jika bukan kita yg menyerang mereka, tapi mereka lah yg menyerang kita sejak semula pertama dahulu kala melalui mass media & segala cara.

Mereka lah yg menghina Nabi kita sementara kita tak pernah menghina Nabi Isa AS, kerana Nabi Isa AS itu tetaplah salah satu dari Nabi Mulia dari Islam yg WAJIB diimani.

Hak kita untok membela saudara & akidah kita.

Jika ada ummat christiani yg tengok ni, maaf, jangan la marah pd sy, tapi marah lah pada alkitab yg ada ditangan awak sendiri. Sy cakap bukan dari hati, tapi selalunya ada BUKTI NYATA dari kitab daripada christian & Qur'an.

Jika menyembah hanya kepada ALLAH itu salah... mana BUKTInya?

Sekali lagi... ISLAM TERBUKTI BENAR !!!
Christian terbukti mengingkari alkitab ditangan mereka sendiri... ^_^
-------------------
Tak sempurna iman seorang muslim sehingga ia mencintai muslim lain seperti mencintai diri sendiri. Salah satu bentuk cinta ini ialah Amar Ma'ruf Nahi Munkar.

Dan kemunkaran yg banyak terjadi masa ini ialah ramai orang disekitar kita berkata "Semua agama itu baik", "Semua agama itu benar", "Semua agama sama", "Semua agama masuk surga", "Semua agama dari TUHAN".

Betulkah ISLAM yg mulia ini disamakan dengan agama-agama lain???
Kita kena BUKTIKAN cuma Islam sahaja yg benar.

Sila copy paste & yg paling utama ialah menyebarkan & bagi tahu rakan + saudara lain guna email, picture post, wall post, TAG picture dan semua cara kena diguna untok menyebarkan PEMBUKTIAN ISLAM IALAH SATU-SATUNYA AGAMA YG BENAR.

Dakwahkanlah meski cuma 1 ayat shaja, mulakan dari saudara & rakan2 sekitar kita. Biar cuma sikit 1 ayat tapi disampaikan, lagi baik daripada ramai ilmu tapi cuma untok diri sendiri.

ISLAM TAK AKAN BANGKIT SELAMA UMMATNYA SAHAJA MASIH RAGU & MACAM TAK YAKIN DENGAN QUR'AN & ISLAM. MARI KITA SAMA BUKTIKAN ISLAM SEBAGAI ---> S A T U - S A T U N Y A AGAMA SEBENAR.

Tolong jemput/undang rakan + saudara di bawah gambar daripada page ini agar ramai orang saling ingat meng-ingati sesama insan:

http://www.facebook.com/pages/-ISLAM-TERBUKTI-BENAR-/298400792751?v=info

No comments:

Post a Comment