Sunday, February 15, 2009

ASAL NAMA NABI NUH....

artikel ini saya dapat dari kawan sy, Profesor S-friendster. saya bru sedar akan disebalik nama nabi nuh ni... jdi saya nak kongsi cerita ini dengan anda semua....

KISAH NABI NUH MERAUNG TIDAK HENTI-HENTI
Nama asal Nabi Nuh a.s bukanlah Nuh, tetapi sesuatu nama lain yang tidak banyak diketahui, meskipun Allah s.w.t menyebut nama Nuh dalam Al-Quran.

Dlm bahas Arab, makna 'Nuh' ialah raungan atau tangisan yang berterusan. Mengapa Nabi Allah itu dipanggil Nuh mempunyai kisahnya yang sangat menarik dan menjadi contoh yang berguna untuk umat manusia seluruhnya.

Cerita Nabi Nuh ini bermula pada suatu hari apabila seekor anjing yang sangat ganjil lalu di hadapannya. Rupa anjing itu tidak seperti anjing-anjing biasa. Ia bermata empat dan sudah tentu menarik perhatian ramai, termasuk nabi Nuh sendiri pada zaman itu. Nabi Nuh pun menyuruh anjing bermata empat itu berhenti di depannya dengan agak kehairanan.

Nabi Nuh "Wahai anjing, aku lihat muka kau ini begitu hodoh, mata engkau empat tidak seperti anjing yang lain. Mengapa jadi begini?". Anjing itu pun menjawab "Kau tanyalah siapa yg menjadikan aku. Kau fikir aku yg menghendaki mukaku hodoh begini?. Tanyalah Tuhan yg menjadikan dan jg yg menjadikan engkau?".

Nabi Nuh pun meraung(menangis) mendengarkan jawapan anjing hodoh itu. Ia menangis tidak henti-henti. Terasa benar kesalahannya mengkritik kejadian Tuhan. Dia meraung dan meraung lagi beberapa lama kerana menyedari doasanya itu. Tidak henti-henti dia memohon keampunan daripada Allah dengan tidak sengaja.

Sejak itu namanya pun dipanggil Nuh(raungan) dan kekallah namanya Nabi Nuh diabadikan dlm Al Quran dan diampunkan dosanya oleh Allah.

No comments:

Post a Comment